Fortsätt till huvudinnehåll

Att mötas

Det finns många bloggar och även hemsidor om att vara Änglaföräldrar.
En av dessa sidor (
http://www.my.dinstudio.se/news_1.html ) har en rubrik som heter "Att möta oss", direkt när jag läste den kände jag att så här är det verkligen och det är så här man vill att det ska vara.
Även om man vill prata om andra saker också så är detta till stor del så här jag vill bli mött.


Vi har ett helt liv framför oss där vi ska leva med att vår son inte fick leva. Många vet inte hur de ska bete sig och därför vill vi berätta hur vi vill ha det.



En kram räcker långt och kan säga mer än ord.


Det värsta som kan hända oss har redan hänt - du kan aldrig genom att fråga eller prata om vår Änglason och vad som hände, göra oss mer ledsna än vad vi redan är.


Det sämsta du kan göra är att låtsas som att inget har hänt. Det känns som att du förnekar vår Änglason då. Vi vill inte låtsas att vi mår bra och struntar gärna i "väder-och-vind-pratet". Att fråga hur vi mår och hur det går tar bara några minuter.


Vi vill prata om vår Änglason och vi vill att andra ska göra det. Han är vårt barn och en del av vårt liv även om han inte fick andas en enda sekund. Hur skulle du känna om ingen ville prata om ditt barn...?


Om du inte vet vad du ska säga - säg det. Vi förstår att det är svårt att hitta ord. Vi hittar dem inte själva.


Tro inte att sorgen går över. Den kommer alltid finnas hos oss i hela våra liv. Fråga oss gärna hur vi mår och hur vi känner "även fast" det har gått 7 månader, 3 år, 10 år, 25 år...


•Vi fick mängder av kort och brev direkt efter att vår Änglason fötts. Vi uppskattar dem så enormt mycket.  Kom ihåg att det är aldrig försent att visa omtanke. Det värmer tvärtemot lite extra.


Kom inte med klyschor som att "Tiden läker alla sår", "Det fanns nog en mening", "Ni kan få ett till barn"... osv.
Det finns ingen mening med att ett barn dör. Tiden läker inga sår. Ett till barn, ersätter inte vår Änglason.


•Fråga oss gärna om ni får se bilder på vår Änglason. Vi är stolta över honom, precis som alla föräldrar är över sina barn. Vi är väldigt ledsna för att vi inte fick visa upp honom i verkliga livet, korten är det enda vi har. Hur skulle du känna om ingen ville titta på kort på ditt barn?


•Vår Änglason är inget missfall. Han var ett barn som levde i mammas mage hela tiden.

•Tro inte att sorgen skulle varit större om han fått leva ett tag och sen dött. Vissa tror att det är "lättare" om barnet dör i magen. Men vi hade gett vad som helst för att få se hans ögon, höra hans skrik, känna livet i hans kropp. Om det så bara var för några timmar. Vi har inga andra levande minnen av honom än från hans rörelser i magen. Det är den glädjen som vi måste komma ihåg nu.


•Vi kan prata om annat än vår Änglason och vi kan skratta. Men kom ihåg att bara för att vi skrattar så har vi inte glömt honom.


•Undvik att lägga in dina egna värderingar som t.ex. att säga "Det måste kännas lättare nu när du börjat arbeta igen", eller "Vad skönt för er att vara gravida igen"...


Fråga helt enkelt hur det känns så kan vi berätta själva. Det går upp och ner hela tiden, det går inte bara framåt utan även bakåt ibland.


•Om vår Änglason hade levt, hade du gratulerat oss då? Vi har fått en son även fast han dog. Om du tänkt att gratulera, kan du även beklaga sorgen. Det är kanske mer viktigt för oss än om vi hade fått ett grattis om han levt.


Det är svårt att veta hur man ska möta människor i sorg, men gör det inte så komplicerat utan fråga helt enkelt hur du ska bete dig. Men vad du gör, låtsas inte som om att det inte har hänt - för det har hänt hur mycket vi än önskar att det inte vore så...

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Poddar om plötslig spädbarnsdöd

De senaste dagarna har Spädbarnsfonden på sin facebooksida delat två poddar som tar upp ämnet plötslig spädbarnsdöd. Ett ämne som är så viktigt att prata om! Jag har börjat lyssna på podden: Babyz I avsnittet "När möte blir avsked" gästar Spädbarnsfondens f.d. ordförande Ingela Rådestad och berättar om besked, bemötande och bearbetning. Har inte lyssnat klart på hela avsnittet ännu (lyssnar när tid och tillfälle finns) men det verkar vara ett bra avsnitt. Läs mer om podden Babyz Sedan delade Spädbarnsfonden idag även information om Barnmorskepodden  där man i avsnitt 37 tar upp historien om Änglaflickan Elvira.  Detta avsnitt har jag ännu inte lyssnat på men ska definitivt göra det. Läs mer om Barnmorskepodden Avsnitten finns där poddar finns.

Vem är jag?

Nu när jag på allvar tänker ta upp skrivandet här igen är det ju lägligt med en presentation av mig själv. Det har dröjt alldeles för länge sedan det gjordes ordentligt. Så vem är jag? En 36 årig tvåbarnsmamma som 2010 tillsammans med min man väntade vårt första barn. Graviditeten var fullständigt normal, trots att jag i v. 12 fick operera bort blindtarmen så växte den lille där inne som han skulle. Jag läste graviditets- och förlossningsböcker och förberedde mig så mycket som jag kunde och ville. Att lillen rörde sig där inne hade jag koll på och visste att han var uppe morgon och kväll, men ganska stilla under dagarna. Vi var upprymda och förväntansfulla förstagångsföräldrar som förberedd oss genom att köpa barnvagn, ta fram spjälsäng som bäddades och köpte de första kläderna. Det var bestämt att jag skulle gå hem från jobbet två veckor innan beräknad förlossning. Vi var beräknade i juni. Dagarna innan hade vi precis fått hem barnvagnen efter flera veckors försenin

Så får det bli!

Hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag inte till något resultat om hur denna blogg kan vändas till att handla om glädje. Bloggen skapades i syfte att skriva av sig efter att vi förlorat vårt Änglabarn. Trots att det har gått 9 år sedan till sommaren så är ju detta fortfarande inriktningen på bloggen. Och det kanske ska vara så att det här handlar om det som är tufft i livet, om att förlorat ett barn, om sorg i allmänhet, om vad som görs för att rädda dessa barn. Jag finner själv tröst i att skriva av mig emellanåt. Och då kanske du undrar varför kan du inte göra det privat istället? I bloggen ville jag dela med mig av mina tankar på ett enkelt sätt för våra närmaste att kunna ta del av då de bor längre bort. Den blev ett stöd i bearbetningen. Och tack vare bloggen har jag vad jag vet idag i alla fall hjälpt en person som varit med om samma sak, och som då fann tröst i att läsa tankar, känslor och hantering av att förlora ett barn. Efter nio år har naturligtvis gläd